Moda sustenabilă în 2023 și cum inul oferă o soluție.

Moda este una dintre cele mai influente industrii din punct de vedere social și politic. La nivel mondial, consumatorii cumpără aproximativ 80 de milioane de piese vestimentare noi în fiecare an, conform The True Cost Documentary. Acest lucru înseamnă, că astăzi, noi, în calitate de consumatori, cumpărăm cu 400 la sută mai multe haine decât acum 20 de ani!

Moda este mult mai mult decât o îmbrăcăminte sau o piesă vestimentară. Moda este o experiență și o formă puternică de auto-exprimare. Ea este importantă în poziționarea valorilor noastre personale și a modului în care ne vedem pe noi înșine în societate. Poate exista o poveste în spatele fiecărei cămași, rochii, geantă sau accesoriu pe care îl purtăm.

Moda in general are un rol foarte important și în economia globala. Cu toate acestea, este, de asemenea, una dintre industriile cele mai mari consumatoare de resurse din lume.

Ce este moda sustenabilă și de ce auzim din ce în ce mai mult despre ea astăzi.

Moda sustenabilă înseamnă satisfacerea nevoilor de astăzi, asigurându-ne, în același timp, că modul în care facem față acestor nevoi satisface și nevoile viitoare.

De ce este atât de important?

Simplu spus, este o chestiune de viață și de moarte. Știu că sună intens, insă moda are un impact semnificativ asupra comunităților din întreaga lume.

Are, de asemenea, un efect semnificativ asupra schimbărilor climatice și, dacă vom aborda amenințarea existențială a acestor schimbări, industria modei trebuie să abordeze urgent practicile sale nesustenabile.

Industria modei este una dintre cele mai poluante din lume.

Dacă creșterea industriei modei continuă pe traiectoria actuală, până în 2050, aceasta ar putea reprezenta aproximativ un sfert din totalul emisiilor de carbon din lume.

„Fast fashion” sau moda rapidă.

Când Zara a ajuns în New York, la începutul anilor 1990, oamenii au auzit pentru prima dată termenul „fast fashion”. Acesta a fost inventat de New York Times pentru a descrie misiunea Zara de a dura doar 15 zile pentru ca o îmbrăcăminte să treacă de la etapa de design până la vânzarea în magazine.

„Fast fashion” s-a dezvoltat datorita metodelor de producție și de livrare mai ieftine și mai rapide, a creșterii apetitului consumatorilor pentru stiluri de ultimă oră și a creșterii puterii de cumpărare a consumatorilor.

Aceasta descrie ciclul constant al industriei modei de a crea stiluri și de a folosi anumite materiale care sunt apoi înlocuite câteva luni mai târziu cu o nouă tendință.

Acest ciclu se repetă în mod continuu, consumatorilor li se spune că trebuie să aibă cele mai noi forme sau aspect. Ne încurajează să renunțăm la haine și îi obligă pe producători să creeze rapid articole de îmbrăcăminte pentru a satisface cererea pentru următorul lucru important.

Acest lucru duce la cantități masive de haine care ajung la groapa de gunoi și la îmbrăcăminte prost făcută, produsă în mod nesustenabil, care nu durează mult timp.

Concret „fast fashion” înseamnă:

  • Epuizarea resurselor neregenerabile, emisii de gaze cu efect de seră și utilizarea unor cantități masive de apă și energie.
  • Industria modei este al doilea cel mai mare consumator de apă la nivel mondial, producând 20% din totalul deșeurilor de apă la nivel mondial.
  • Este nevoie de 2.700 de litri de apă pentru a produce cantitatea de bumbac necesară pentru un singur tricou.
  • 25% dintre articolele de îmbrăcăminte „fast fashion” rămân nevândute.
  • Producția de îmbrăcăminte produce mai multe emisii decât totalul călătoriilor cu avionul și transporturilor maritim combinate.

“Fast fashion is not free. Someone somewhere is paying.” – Lucy Siegle –

Un argument adesea auzit este că moda sustenabilă nu este accesibilă si că hainele produse astfel sunt mai scumpe. Cu toate acestea, un privilegiu și o nedreptate mult mai mare vine din a nu lua în evidenta efectele „fast fashion” asupra Planetei si asupra oamenilor care ne fac hainele.

Efectele „fast fashion” sunt considerabile la nivel global, acum este momentul pentru o transformare a industriei conform obiectivelor COP26.

Dar ce este moda sustenabilă pana la urmă?

În termeni simpli, îmbrăcămintea durabilă este îmbrăcăminte concepută pentru a minimiza epuizarea resurselor și pentru a evita crearea în continuare de deșeuri și efectele negative asupra mediului.

Este nevoie de a combate unele dintre daunele ecologice pe care industria modei le-a provocat în epoca modernă.

Sustenabilitatea poate fi obținută prin crearea și îmbrățișarea ideii de haine realizate din fibre naturale și durabile.

Cum putem susține moda sustenabilă și ce putem face concret acum.

Există o mișcare din ce în ce mai mare din partea consumatorilor și activiștilor de a contesta ideea de „fast fashion” și de a încuraja consumatorii să fie atenți la ceea ce cumpără.

Când mergem la cumpărături, ce ne atrage atenția este adesea aspectul general al ținutei: stil, marime, nuanța, croiala, design și toate celelalte caracteristici estetice. Însă concentrându-ne pe acestea, materialul trece adesea pe locul doi.

Cu toate acestea, materialul este elementul de bază al unei ținute și, prin urmare, ar trebui să fie cel mai important dintre toate. Acest punct de vedere este esențial sustenabilității si ar trebui adresat cu prima ocazie.

Utilizarea fibrelor naturale si a celor reciclate este critică, mai ales acum, când industria modei a devenit unul dintre cei mai mari poluatori ai mediului.

Pe lângă faptul că ajung ca deșeuri nereciclabile, majoritatea materialelor convenționale pe care le folosim pentru a crea necesită cantități enorme de apă – în timpul cultivării și procesării culturilor.

Bumbacul conventional, de exemplu, este extrem de dăunător mediului înconjurător, întrucât realizarea unui tricou simplu necesita mii de litri de apă.

Așadar, ne-am gândit că este oportun să reamintim tuturor cum inul (o fibra naturala) ar putea oferi o soluție pentru dorința noastră de haine frumoase, rezistente și conștientizarea din ce în ce mai mare că trebuie să trăim mai sustenabil.

De ce este inul diferit?

Cultivarea și prelucrarea inului utilizează mai puține resurse decât alte materiale precum bumbacul. Acest lucru înseamnă o utilizare mai eficienta a resurselor Planetei.

Inul este o fibra naturală obținută din fibrele plantei de in, Linum Usitatissimum.

Inul este o fibra naturala durabilă și rezistentă, astfel încât orice articole de îmbrăcăminte din in este de bună calitate si va rezista mulți ani, rezultând din nou mai puține deșeuri.

Planta de in necesită mai puțină apă pentru a fi cultivata și va crește fără probleme in sol sărac cu mai puține (sau fără) pesticide.

Conform datelor istorice acesta a fost folosit de secole – cu aproximativ 10.000 de ani în urmă – pentru a face totul, de la pânze și tapet la îmbrăcăminte și lenjerie de pat elegante.

Egiptenii au folosit durabilitatea inului pentru împachetarea mumiilor faraonului, iar cavalerii medievali au îmbrăcat cămăși de in și pantaloni sub armura lor.

De asemenea, inul este un material natural biodegradabil, astfel încât orice deșeu se va descompune pur și simplu.

Inul este soluția perfectă pentru modelul de „slow fashion” pe care trebuie să-l adoptăm pentru a remedia daunele cauzate de consumul în masă.

Cum încurajăm moda sustenabilă?

Filozofia noastră se bazează pe crearea de articole de îmbrăcăminte frumoase din materiale naturale precum inul din care facem minunate rochii casual, rochii de plaja, rochii lungi sau rochii scurte, fuste, pantaloni, cămăși, cu un efect minim asupra Planetei.

Rochiile din in versatile sunt preferatele noastre vară de vară.

Dacă ați avut deja vreun fel de întâlnire cu acest material magic, s-ar putea să fiți deja familiarizați cu proprietățile sale principale, dar pentru cei care sunt noi, iată principalele motive din spatele popularității sale:

  • este de două până la trei ori mai rezistent decât bumbacul și se usucă într-un ritm mult mai scurt;
  • are proprietăți naturale de eliminare a căldurii și a umezelii, ceea ce il face un bun conductor al căldurii și o țesătură populară de folosit pentru articole de îmbrăcămintea de vară;
  • fibrele naturale rețin mai bine culorile decât alte materiale, astfel, inul este disponibil în aproape orice culoare imaginabilă;
  • inul are în mod natural proprietăți anti-bacteriene fiind utilizat în producerea bandajelor medicale;

De asemenea când vine vorba despre materiale sustenabile, inul este întotdeauna adus in discuție si lăudat. Inul devine cu 10% mai puternic atunci când este spălat, contrar așteptărilor, nu?

Culorile verii se regăsesc in țesătura de in răcoroasă de la albastru intens pana la roșu senzual, chiar și culoarea anului 2022, Very Peri.

Rochiile de in sunt favoritele noastre fie ca sunt de lungime midi, scurte sau lungi, cu decolteu amplu sau decolteu discret toate sunt speciale si toate îți crează o senzație de bine in culori variate.

Modelele de rochii făcute din in sunt incredibil de ușor de purtat, răcoroase permițând corpului să se miște cu ușurință. Cu un croi atemporal aceste rochii vor rezista și te vei bucura de ele în fiecare vară.

Cum știi daca materialul din care este făcută rochia ta este sustenabil?

Iată câteva verificări pe care le poți face pentru a te asigura că ești pe calea modei sustenabile:

  1. Originea materialului – aceasta trebuie sa poată fi identificata ușor in primul rând. Verifică online pe site-ul brand-ului tău preferat certificările aferente materialelor folosite.
  2. Tipul materialelor – caută materialele din fibre naturale, reciclate sau inovative acestea fiind cele mai sustenabile. In aceasta categorie a fibrelor naturale avem: inul, bumbacul organic, cânepa, lâna, mătasea.
  3. Prețul – atunci când prețul este prea bun pentru a fi adevărat, acesta este adesea un semn de îngrijorare. Fie îmbrăcămintea s-ar putea să provină dintr-un loc cu reglementări scăzute, sau de la producători care iau scurtături pentru a obține un profit mare.

Rochia cumparată de tine ultima dată din ce material este făcută?

Moda sustenabilă înseamnă protejarea mediului și a oamenilor care lucrează în acest domeniu. Alegerile tale pot avea un impact mare.

Amploarea consumului și producției de haine astăzi are un efect substanțial asupra planetei noastre și a comunităților din jurul acesteia. Avem tendința de a cumpăra mai multe haine pentru că avem tendința de a scăpa de hainele pe care le deținem deja.

Ne place moda și creăm mereu modele căutând cele mai bune siluete și croieli, dar nu vom produce niciodată nimic despre care știm că nu va rezista testului timpului.

Susține moda sustenabilă, alege rochia potrivită și fii sigură că va rezista un timp îndelungat!

Lasă un comentariu

X