Nu e un secret: să ai un stil sustenabil conform valorilor tale poate fi dificil.
Poate fi o adevărată provocare dacă ne gândim la buget, disponibilitatea stilurilor, a mărimilor, a culorilor, a materialelor și lista continuă. Există multe îngrijorări valide despre această schimbare de stil de viață, dar vestea bună este că niciunul dintre noi nu e singur pe acest drum.
Iată cinci dintre cele mai frecvente obstacole pe care trebuie să le depășim în călătoria noastră spre un stil de viață sustenabil!
Cuprins:
1. Shopping-ul sustenabil este scump.
Shopping-ul sustenabil poate fi scump. Când cumpărăm de la brand-uri sustenabile, locale sau când optăm pentru produse organice, costul hainelor poate fi mai mare. Acest lucru se datorează faptului că brand-urile sustenabile țin cont și de calitatea vieții oamenilor implicați în procesul de producție.
Vestea bună este că există câteva metode testate și verificate pentru a economisi bani atunci când vrem sa cumpăram produse sustenabile.
Prima și cea mai importantă strategie este sa încetinim. In loc sa cumpăram impulsiv in fiecare sezon mai bine adăugam unul sau două articole gândite. Da vom cheltui un pic mai mult pe fiecare articol însă astfel vom păstra hainele alese mai bine si le vom aprecia mai mult in timp.
O altă strategie este ca cumpăram piese atemporale, fără sezon care vor trece de testul timpului și care pot fi purtate ani în sir. Astfel nu vom mai fi nevoiți să înlocuim piese esențiale din garderoba noastră atât de des.
O altă modalitate de a cumpăra în mod sustenabil cu un buget limitat este prin shopping-ul second hand și vintage. Deși acest lucru vine cu mai multe opțiuni, vine și cu un cost de timp pentru a găsi piesa perfectă. Asocierea cumpărăturilor second-hand cu un mindset slow-fashion este modalitatea perfectă de a reduce costurile și a cumpăra sustenabil.
2. Nu găsesc mărimea potrivita pentru mine.
Moda sustenabilă, și moda în general, se mișcă încet când vine vorba de diversitatea de mărimi. Deși există câteva branduri sustenabile care creează haine cu mărimi mai inclusive, acest aspect nu este întotdeauna luat în considerare chiar din start. Din păcate, aceasta nu este o problemă care poate fi ușor rezolvată prin abordări alternative, deoarece chiar și shoppingul de second-hand nu este întotdeauna o opțiune constantă pentru o gamă largă de mărimi.
3. Cum știu că un brand este cu adevărat sustenabil.
Datorită internetului, această problemă este ușor de depășit! Da, moda sustenabilă poate fi copleșitoare – există atât de multe valori de luat în considerare și poate părea o vânătoare de comori atunci când găsești mărci care îndeplinesc toate criteriile tale. Dar sunt atât de multe resurse și bloggeri în spațiul modei sustenabile, încât este mai ușor ca oricând să accesezi mărci care respectă valorile noastre.
Dacă nu ai timp să cercetezi fiecare brand în parte, găsește câțiva bloggeri și influenceri de modă sustenabilă cu stil și valori care se potrivesc cu ale tale. Astfel, atunci când vine vorba să-ți reînnoiești garderoba cu o piesă nouă, poți să te inspiri și să vezi care sunt brandurile lor preferate.
4. Comportamentul meu nu va ajuta cu nimic industria modei.
Odată ce înveți despre nedreptatea și impactul puternic asupra mediului pe care îl are industria fast-fashion, sigur vei fi convinsă ca trebuie să faci ceva. Faptele sunt uimitoare și la fel de înspăimântătoare precum încercarea de a găsi brandul sustenabil potrivit pentru a-l sprijini.
Noi credem că cel mai important lucru este să te implici și să nu eviți întregul concept doar pentru că lucrurile devin complicate.
Prin susținerea unui brand cu adevărat sustenabil, acțiunile tale vor avea efecte pe termen lung. Spuneți de ce ați cumpărat haine sustenabile în locul celor fast-fashion, spuneți și prietenilor atunci când găsiți un brand cu adevărat sustenabil, susțineți brand-ul preferat în rețelele de socializare și lasă deciziile tale stilistice să pledeze pentru standarde mai bune de muncă și mediu.
Încearcă cu fiecare piesa vestimentară pe care o alegi sa faci acea schimbare, indiferent cât de mic poate părea acum efectul deciziei tale.
5. Moda sustenabilă îmi limitează stilul.
Moda este o formă de exprimare, vizuală și artistică – și multora dintre noi, le place să își schimbe stilul mai frecvent decât abordarea minimalistă consideră „potrivit”. Frumusețea slow-fashion constă în faptul că de fapt nu există un număr magic care să creeze garderoba perfectă: totul se reduce la modul și frecvența în care consumăm.
Unul dintre cele mai bune lucruri despre stilul sustenabil este că nu există nicio regulă despre renunțarea la ceea ce deținem deja. Așa că ne putem împrospăta garderoba existentă faced mix-and-match cu ceea ce avem deja, repararea pieselor preferate care s-au deteriorat și transformarea oricărui lucru cât de drăguț, dar nu prea potrivit. Provoacă tendințele sezoniere prin purtarea și suprapunerea celor mai iubite piese din garderobă și experimentează cu accesorii pentru a crea diferite look-uri.
Dacă ai un buget mai mare ai putea să îți comanzi haine made-to-measure sau bespoke făcute special pentru tine. Cel mai important, încearcă să-ți cunoști propriul stil astfel încât să poți avea încredere când adaugi acei pantaloni second-hand cu paiete în garderobă, că îi vei purta de zeci de ori.
Notă de final
Când vine vorba despre stilul sustenabil majoritatea barierelor pot fi depășite încetinind ritmul în care cumpărăm și de la cine cumpărăm.
Printr-o înțelegerea mai bună și mai profundă a propriului stil și a necesităților vestimentare, putem face alegeri mai conștiente în ceea ce privește garderoba noastră. Așadar, prin exercițiul de autocunoaștere și prin a deveni mai gânditori în privința modului și motivului pentru care cumpărăm haine, putem face o schimbare semnificativa pentru noi in primul rand, dar si pentru generațiile viitoare.
„Fashion is very important. It is life-enhancing and, like everything that gives pleasure, it is worth doing well.”
Vivienne Westwood