Bumbacul organic – cum să ai haine la modă dintr-un un material prietenos cu pielea și cu mediul

Sustenabilitatea este unul dintre cele mai moderne concepte când vine vorba despre modă. Unul dintre materialele din care sunt realizate foarte multe articole vestimentare este bumbacul din care se obțin mai multe tipuri de țesături. În ultimii ani, însă, multe persoane vor ca hainele pe care le poartă să fie prietenoase cu pielea, fibrele organice sau ecologice fiind printre cele care respectă acest criteriu.

Bumbacul organic este unul dintre materialele prietenoase atât cu mediul, cât și cu pielea delicată a doamnelor și domnișoarelor care își doresc să poarte haine frumoase, dar și la modă, acesta regăsindu-se într-o mulțime de produse. Mai jos, poți descoperi atât câteva avantaje ale țesăturilor bio, precum și unde poți găsi articole pentru o garderobă la modă.

Cuprins:

1. Ce este bumbacul organic?

1. Bumbacul organic bumbac, mână, mânecă gri

Bumbacul este unul dintre cele mai vechi materiale din lume cu o mulțime de întrebuințări, istoria sa datând de mai bine de 7.000 de ani, când a început să fie cultivat în India și Mexic. Abia în 1793 când a fost creată mașina care separă fibrele de semințele acestei plante a început adevăratul comerț al său, devenind în scurt timp una dintre cele mai utilizate țesături în realizarea hainelor, a așternuturilor, prosoapelor și altor articole utilizate și în ziua de azi.

Un lucru interesant despre bumbac la acea vreme este că lipsa fertilizatorilor și a altor substanțe, precum pesticidele, insecticidele și erbicidele, îl făceau unul dintre materialele natural ecologice. Cu trecerea timpului însă, apariția tuturor produselor menționate anterior cu care este tratată această plantă, au dus la apariția nevoii utilizatorilor de a se bucura de țesăturile obținute în starea sa pură indiferent de articolele care sunt realizate din ele. În acest fel, bumbacul organic a revenit la modă, la fel cum a revenit și dorința oamenilor conștienți de a se bucura de haine obținute din fibre naturale asupra cărora să nu se fi intervenit decât după ce au fost prelucrate. Și atunci cât mai puțin posibil.

Ce este bumbacul organic? Există mai multe criterii care trebuie întrunite de cultivatori și care sunt și destul de stricte? Astfel:

  • planta trebuie să fie cultivată fără a fi stropită cu nicio substanță chimică;
  • pământul pe care este cultivat trebuie să fie, de asemenea, curățat de orice tratament chimic care i-a fost aplicat, acest lucru putând să dureze chiar și câțiva ani;
  • semințele plantate trebuie să provină la rândul lor din bumbac ecologic și să nu fie modificate genetic;
  • fibrele să nu fi fost tratate chimic după recoltare.

Cum recunoști produsele din bumbac organic? Acestea pot avea diferite certificări, dintre care cel mai important este Global Organic Textile Standard (GOTS) și care, așa cum îi spune și numele, este utilizat la nivel global.

2. Bumbacul organic în comparație cu cel convențional – principalele diferențe

Bumbacul organic - bumbac, pătură gri

Materialul este unul dintre cele mai importante criterii în alegerea hainelor, iar în prezent multe femei pun accent pe acest aspect din mai multe puncte de vedere, unul dintre cele mai importante fiind sustenabilitatea. În acest context, articolele realizate din bumbac organic sunt printre cele mai durabile și prietenoase cu mediul înconjurător. Însă, probabil te întrebi ce se întâmplă când produsele sunt făcute din cel obișnuit, convențional. Diferențele nu sunt mari, însă sunt foarte importante.

Dacă te întrebi ce înseamnă bumbacul organic sau eco în comparație cu cel convențional, iată cele mai importante diferențe dintre ele:

  • bumbacul ecologic este cultivat cu grijă și respect față de natură, calitatea fiind cea care primează, în comparație cu cel convențional în cazul căruia se pune accent pe cantitate;
  • când vine vorba despre tratarea materialului obținut, bumbacul convențional nu este cel mai prietenos cu pielea, în special cu cea sensibilă;
  • calitatea bumbacului eco este adeseori mai bună decât cea a celui convențional.

Ce mai trebuie să știi este că bumbacul este una dintre cele mai cultivate plante din lume, acest tip de cultură fiind responsabilă și de o mare parte din poluarea planetei. Acesteia i se adaugă și procesarea materialului și transformarea lui în haine de tip fast fashion ceea îl face și mai neprietenos cu mediul înconjurător. Vestea bună este că din ce în ce mai mulți producători au început să conștientizeze faptul că se pot obține fibre de calitate și din culturi ecologice, ceea ce a dus la apariția articolelor create din țesături organice într-un număr din ce în ce mai mare, iar acest lucru le face mai accesibile și din punct de vedere al prețului.

Dacă te întrebi unde poți găsi haine din bumbac organic în România, află că acestea sunt disponibile în magazine online și convenționale, multe dintre ele fiind realizate chiar pe plan local. De asemenea, varietatea lor este foarte mare, putând să optezi pentru cămăși de damă, fuste, pantaloni, chiar și veste fabricate în România și o mulțime de alte articole prietenoase cu mediul și cu pielea ta.

Numărul articolelor realizate din bumbac ecologic este din ce în ce mai mare și datorită cererii crescute a celor care își doresc haine de calitate pe care să le poarte cât mai mult timp.

3. Bumbacul ecologic și avantajele articolelor vestimentare realizate din acest material

Când te gândești la bumbac, cel mai probabil îți vine în minte cel mai popular material natural din lume, acesta fiind folosit pentru realizarea unei mulțimi de articole vestimentare și nu numai. Deși industrializarea a adus foarte multe avantaje, printre care gama variată de țesături care se pot obține din această plantă, dezavantajul fiind că unele sunt de o calitate mai slabă. Unde se situează fibrele organice din acest punct de vedere? Sunt unele dintre cele mai calitative din mai multe puncte de vedere, printre care cel mai important ține de faptul că sunt foarte prietenoase cu pielea celor care aleg hainele realizate din stofe ecologice.

3.1. Ce înseamnă bumbacul organic pentru pielea ta

Ce înseamnă bumbacul organic - bumbac

Atunci când îți definești stilul vestimentar, cel mai probabil te gândești la aspecte practice precum forme, culori și felul în care poți combina articolele pe care le ai în garderobă. Cu toate acesta, iată unul la fel de important pe care ar trebui să îl ai în vedere: materialul din care sunt realizate și efectul acestuia asupra pielii tale.

De-a lungul anilor, s-au realizat destul de multe studii legate de tratarea chimică a materialelor care pot afecta pielea, începând cu mici alergii și până la reacții destul de severe. Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru a alege hainele din bumbac organic.

Ce înseamnă bumbacul organic pentru pielea ta? În primul rând, o pauză de la toate substanțele care au acces la ea, precum factorii agresivi ai mediului înconjurător care te afectează fără să știi. Din acest punct de vedere, țesăturile ecologice sunt:

  • materiale prietenoase cu pielea ta, deoarece nu sunt tratate cu produse chimice;
  • un scut împotriva poluării cauzate de noxe, în special în orașe, și care pot avea efecte nocive pe termen lung;
  • materiale de calitate superioară, care se simt cu adevărat natural pe piele;
  • materiale care își păstrează toate proprietățile.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre bumbacul organic este că pe lângă faptul că este hipoalergenic are și potențial antibacterian, ceea ce îl face potrivit și pentru cea mai sensibilă piele.

În prezent, pe piață poți găsi rochii fabricate în România din bumbac ecologic, foarte versatile. Aceste piese vestimentare pot fi integrate în ținute pentru orice anotimp, dar mai ales în cele pentru vară, întrucât sunt foarte confortabile și se simt foarte bine pe piele. Tot pentru sezonul cald, fustele fabricate în România din materiale naturale sunt una dintre cele bune alegeri când vine vorba despre comoditate, dar care să și arate bine.

Bumbacul organic este una dintre cele mai sănătoase alegeri atunci când vrei să știi ce tip de haine porți. De aceea, este recomandat să ții cont și de acest aspect atunci când adaugi articole noi în garderoba ta. Mai mult, acum nu trebuie să-ți mai faci griji că produsele pe care le poți cumpăra țin de un alt stil decât al tău, deoarece varietatea acestora este din ce în ce mai mare, inclusiv în România.

Hainele realizate din bumbac bio au foarte multe avantaje, printre care se numără și faptul că sunt prietenoase cu mediul. Purtând articole fabricate din materiale sustenabile, oamenii își arată grija pentru natură. De ce? Pentru că procesele de cultivare și recoltare ale acestei plante, în mod convențional urmate de tratarea țesăturilor obținute din ea, sunt unele dintre cele mai nocive pentru mediul înconjurător.

3.2. Bumbacul bio și avantajele hainelor realizate din el

Bumbacul bio femeie, fundal albastru, pulover roz deschis

Dacă vrei să știi mai multe despre bumbacul organic și de ce este unul dintre cele mai populare materiale din care sunt realizate o mulțime de haine, unul dintre principalele motive pentru care este utilizat este că din el se pot obține mai multe tipuri de țesături. Versatilitatea este unul dintre celelalte avantaje ale sale.

Articolele vestimentare obținute din bumbac organic au foarte multe beneficii, acest material fiind ales atât de designeri cunoscuți la nivel internațional, cât și de producători locali care se adresează consumatorilor de toate tipurile. Pe lista de avantaje pot fi puse cu ușurință următoarele:

  • hainele din bumbac organic sunt foarte rezistente;
  • ele își păstrează toate proprietățile, deoarece nu sunt tratate chimic;
  • aceste tipuri de articole contribuie atât la sănătatea oamenilor, cât și a planetei;
  • calitatea produselor finite este foarte bună;
  • în comparație cu bumbacul convențional, cel organic are o durabilitate mai mare în timp, iar acest lucru este valabil și în cazul diferențelor dintre hainele realizate din cele două tipuri de materiale.

În prezent, există pe piață o mulțime de modele disponibile pentru toate gusturile, iar pentru femei, care sunt unele dintre cele mai mari consumatoare de modă, sunt create colecții întregi, începând cu topuri fabricate în România și până la articole de nișă și piese pentru cele mai sofisticate ținute.

Una dintre cele frecvente întrebări legate de bumbacul organic este cum îți poți da seama dacă articolele alese sunt realizate dintr-un material sustenabil. Acesta trebuie să fie certificat conform standardului GOTS, a cărui inscripție trebuie să se regăsească pe eticheta hainelor alese. Dacă până nu demult, gama de produse nu era una foarte ofertantă, iar cele care se găseau pe piața locală erau importate, acum poți găsi și jachete și trenciuri fabricate în România realizate în diferite stiluri și modele, astfel încât să răspundă nevoilor tale.

Pe lângă etichetă, mai sunt și alte modalități de a-ți da seama dacă produsul pe care l-ai achiziționat este din bumbac organic sau nu, una dintre cele mai simple fiind cum se simte la atingere. Iată, așadar, ce vei simți când pui mâna pe un articol realizat dintr-o stofă ecologică:

  • este mult mai moale, deoarece materialul nefiind tratat nu este supus unor procese precum albirea, vopsirea cu pigmenți toxici și chiar spălarea care să influențeze elasticitatea fibrelor;
  • este mai fin decât unul realizat din bumbac convențional, acest lucru simțindu-se cel mai bine la atingere, dar și la felul în care arată.

Prețul este un alt indicator al calității produselor realizate din bumbac bio în comparație cu cele realizate din același material tratat sub diverse forme și deși al primelor este mai ridicat, acesta se reflectă în durabilitatea sa.

Bumbacul organic – ce este acest material și de ce a devenit el un etalon în lumea modei și nu numai? Este forma pură, nealterată a celei mai cultivate plante din lume când vine vorba despre țesături naturale din care pot fi realizate o mulțime de produse, printre care și hainele. De ce varianta ecologică și nu convențională? Pentru că este cea mai prietenoasă cu pielea și cu mediul, mai ales într-o lume în care atât omul, cât și natura sunt agresate din punct de vedere al factorilor nocivi întâlniți la orice pas. Așadar, dacă ții la sănătatea ta și la mediul înconjurător și vrei să ai în garderobă articole vestimentare de calitate pe care să le poți cumpăra chiar din România, acum ai o mulțime de variante din care le poți alege pe cele care să se potrivească stilului tău modern și nevoilor tale.

Sursa foto: Freepik.com

Lasă un comentariu

X